2019

Juni

Netwerk voor opsporen afwijkingen DNA

UZ Gent en AZ Delta richten samen met 11 andere Oost- en West-Vlaamse ziekenhuizen een netwerk opgericht voor Next Generation Sequencing (NGS). Dat NGS-netwerk neemt deel aan een proefproject van het RIZIV om NGS in de routinezorg te introduceren. NGS is een innovatieve techniek om afwijkingen in het DNA in de cellen op te sporen.

Alle types van kanker ontstaan door aangeboren of verworven foutjes in de DNA-code (mutaties), waardoor de cellen ongecontroleerd beginnen te delen. Next Generation Sequencing is een techniek waarbij de DNA-code van een groot aantal genen tegelijk kan worden bepaald, met behulp van geavanceerde toestellen en bioinformatische analyse.

Identiteitskaart

Door de gemeten DNA-code in stukjes tumor weefsel te vergelijken met de DNA-code van gezonde mensen, begrijpen we beter hoe de kanker ontstaat. Zo kunnen we identiteitskaarten opmaken voor elke tumor. Dit helpt ons niet alleen om de juiste diagnose te stellen van het tumortype, maar het helpt ons vooral om voor elke patiënt de beste behandeling te kiezen. De voorbije jaren werden immers heel wat nieuwe behandelingen ontwikkeld, die heel gericht inwerken op de effecten van specifieke genafwijkingen. Deze ‘moleculaire’ behandelingen zijn vaak niet alleen doeltreffender, maar hebben ook minder bijwerkingen dan basisbehandelingen zoals chemo- en radiotherapie. Deze nieuwe doelgerichte geneesmiddelen zijn doorgaans erg duur. Via NGS-analyse zorgen we ervoor dat de juiste geneesmiddelen terechtkomen bij de juiste patiënten. Dit noemen we ‘precisiegeneeskunde’.

Resultaten ingrepen aan het hart voorgesteld

De procedurele aspecten en resultaten voor percutane coronaire interventie en coronaire chirurgie met minimaal invasieve aanpak worden voorgesteld op een symposium in Roeselare.

“Daaruit leren we welke behandeling het grootste voordeel heeft voor welk type patiënten. We willen ook transparant zijn naar patiënten en naar verwijzers, zodat ze goed geïnformeerde keuzes kunnen maken”, leggen hartspecialist dr. Karl Dujardin en hartchirurg dr. Erik de Worm uit.

Mug gaat veilig de weg op

Veiligheid staat voorop, zeker ook voor onze artsen en verpleegkundigen die aan sneltempo tot bij de patiënten rijden met de MUG (medisch urgentieteam). Al onze MUG-verpleegkundigen volgen de opleiding prioritair rijden.

Tijdens de opleiding ligt de nadruk op defensief prioritair rijden en de specifieke aspecten van het rijden met een prioritair voertuig. Het is zeker geen slipcursus maar er wordt aangeleerd om slippen te voorkomen.

Perinataal netwerk Menen

Perame helpt toekomstige mama’s in regio Menen, Wevelgem en Wervik met een extra steuntje in de rug. Het is een project van Kind en Gezin in samenwerking met AZ Delta, het OCMW en het Kinderarmoedefonds en biedt extra hulp aan kwetsbare mama’s vanaf het begin van de zwangerschap. Op deze manier willen ze het kindje alle kansen bieden op een goede start.

Gwendoline is mama van Selina. Ze was 17 toen ze zwanger werd van haar dochter en zat op dat moment in een instelling. Ze vond heel veel steun en raad bij Kind en Gezin, ofwel het Perame project. Ze werd er actief begeleid om de komst van haar kindje voor te bereiden en alles wat daarbij komt kijken. Bekijk het volledige verhaal van Gwendoline hier.