DE VOORAFGAANDE WILSVERKLARING

De voorafgaandelijke wilsverklaring is een nuttig instrument waarin iemands wensen in geval van onomkeerbare wilsonbekwaamheid worden vastgelegd. Toch wordt er nog te weinig gebruik van gemaakt en het gebeurt ook dat ze misverstanden met zich meebrengt. Tijd voor verheldering en vooral voor een warm pleidooi om hier werk van te maken. Stefaan Desmet – 36 jaar ervaring in het werkveld waarvan 10 jaar in de palliatieve zorg – toont ons de weg.

DE VOORAFGAANDE WILSVERKLARING

De voorafgaandelijke wilsverklaring is een nuttig instrument waarin iemands wensen in geval van onomkeerbare wilsonbekwaamheid worden vastgelegd. Toch wordt er nog te weinig gebruik van gemaakt en het gebeurt ook dat ze misverstanden met zich meebrengt. Tijd voor verheldering en vooral voor een warm pleidooi om hier werk van te maken. Stefaan Desmet – 36 jaar ervaring in het werkveld waarvan 10 jaar in de palliatieve zorg – toont ons de weg.

Stefaan Desmet: “Nadenken over de zorgen die het einde van het leven met zich meebrengt, kan heel wat problemen voorkomen.”

Waar zitten de misverstanden? “We merken dat mensen vaak denken dat een wilsverklaring automatisch te maken heeft met een euthanasiewens. Dat is geenszins het geval. Een wilsverklaring is een handig en nuttig document in geval van onomkeerbare wilsonbekwaamheid: wat zijn mijn wensen als ik in een dergelijke situatie beland en wie betrek ik daarbij als patiëntvertegenwoordiger? Een wilsverklaring dringt hoegenaamd niets op, de patiënt bepaalt alles en gaat zo ver hij zelf wil.” Wat is een negatieve wilsverklaring? “Het belang van een negatieve wilsverklaring kan moeilijk overschat worden. In de eerste plaats omdat zij duidelijk vermeldt wat mensen in het geval van bijvoorbeeld een onomkeerbare wilsonbekwaamheid niet (meer) willen en vooral ook omdat ze afdwingbaar is: de wensen van de patiënt moeten worden gerespecteerd, ook wanneer de visie van de behandelende artsen helemaal de andere richting uitgaat. Die negatieve wilsverklaring zorgt er met andere woorden voor dat de patiënt de controle behoudt over wat er met hem gebeurt, ook wanneer hij (blijvend) wilsonbekwaam is.

Wat kan men zoal weigeren in een negatieve wilsverklaring? “De patiënt kan reanimatie weigeren; kunstmatige voeding of vochttoediening; behandelingen zoals chirurgie, radio- of chemotherapie, nierdialyse, insulinebehandeling (diabetes), antibiotica…; opname in een ziekenhuis of op de afdeling intensieve zorg.

“De negatieve wilsverklaring is afdwingbaar: de wensen van de patiënt moeten worden gerespecteerd.”

De patiënt hoeft zich zeker niet verplicht te voelen zich over alles uit te spreken. Hij kan er bv. voor kiezen enkel die zaken aan te duiden die overeenkomen met zijn specifieke wensen. Het is dus heel goed mogelijk tal van beslissingen over te laten aan de expertise van de medische staf. Niemand wordt verplicht wensen te uiten over zaken die zijn petje te boven gaan.”

Wat betekent dit concreet? “Laat ons dit bekijken aan de hand van een voorbeeld. Een alleenwonende man krijgt een zware hersenbloeding en wordt wilsonbekwaam. Hij ondergaat chirurgie, maar is afhankelijk van apparatuur; hij ‘vegeteert’, zoals men deze toestand vaak benoemt. Er wordt een aangepast revalidatietraject uitgetekend, maar na vele maanden moeten zijn artsen helaas vaststellen dat de patiënt nog steeds wilsonbekwaam is en dat deze toestand blijvend zal zijn. Heeft deze man in een negatieve wilsverklaring bv. bepaald dat hij bij onomkeerbare wilsonbekwaamheid niet kunstmatig gevoed wenst te worden, dan gaat dit ook niet gebeuren en zal zijn leven weldra eindigen, geheel volgens zijn wens.” En als er dan geen negatieve wilsverklaring is? “Dan gaan de artsen voor de verdere medische aanpak in dialoog met de patiëntvertegenwoordiger(s). Als er geen specifieke patiëntvertegenwoordiger is aangeduid, dan wordt hier alle kinderen bij betrokken. Soms gaat dat vlot en staan de neuzen gauw in dezelfde richting, maar het kan ook moeilijk worden want meningen kunnen verschillen. Komt de naaste familie niet tot een consensus, dan nemen de behandelende artsen de uiteindelijke beslissing, zo goed mogelijk in het belang van de patiënt. Het is duidelijk dat niemand ooit zomaar aan zijn lot wordt overgelaten, of hij nu een wilsbeschikking heeft of niet. Maar dit voorbeeld toont aan dat een wilsverklaring ervoor zorgt dat zorgverleners de wensen van de betrokken patiënt kunnen en moeten respecteren. Ook voor zijn naasten biedt dit document een welkome houvast.”

“Het is duidelijk dat niemand ooit zomaar aan zijn lot wordt overgelaten, of hij nu een wilsbeschikking heeft of niet.”

En de positieve wilsverklaring? “Die gaat over wat men wel wil. Het bekendste aspect daarvan is de wilsverklaring euthanasie bij onomkeerbaar bewustzijnsverlies. Hier geeft iemand aan dat hij euthanasie wenst als hij in een onomkeerbare coma zou belanden. De procedures voor euthanasie zijn juridisch strikt geregeld en vormen het onderwerp voor een ander artikel.”

Hoe begin je aan een wilsverklaring? “Eigenlijk kan het heel eenvoudig. Op websites als leif.be, waardigsterven.be, palliatievezorgen.be vindt men de formulieren. We raden aan ze in te vullen onder begeleiding van een medewerker van een van de voormelde organisaties, omdat een woordje uitleg veel kan verhelderen. Bezorg de patiëntvertegenwoordiger(s) en de huisarts hiervan een digitale kopie. Registreren op het gemeentehuis hoeft niet en kan enkel voor zaken die te maken hebben met euthanasie, orgaandonatie en uitvaartwensen.”

Welke rol speelt de huisarts hierin? “De huisarts kent zijn patiënten vaak door en door. Hij kan de wilsverklaring ter sprake brengen, bv. naar aanleiding van een gebeurtenis zoals beginnende dementie of een andere ernstige diagnose, het overlijden van de partner of een ander cruciaal moment in het leven. De huisarts is de ideale persoon om mensen ertoe aan te sporen deze belangrijke stap te zetten. Wat wij in AZ Delta doen inzake begeleiding van patiënten in hun laatste levensfase, gebeurt hoe dan ook in dialoog met de huisarts.” Tot slot: wijze raad “Nadenken over de zorgen die het einde van het leven met zich meebrengt, kan heel wat problemen voorkomen. Wensen vastleggen in een wilsverklaring nog veel meer. Een mens kan er niet vroeg genoeg mee beginnen: het levenseinde kan zich aandienen op elke leeftijd.”

MEER INFO Stefaan Desmet 051 23 81 70 stefaan.desmet@azdelta.be Auteur: Ann Brokken Foto: Marc Wallican