OVEREENKOMST OVER BEHEER DATA

Het klinkt als iets banaals maar voor de patiënten is het een cruciale stap: AZ Delta en de artsen van het ziekenhuis hebben in het kader van leer- en innovatiecentrum RADar een overeenkomst over het beheer van data afgesloten. Dat maakt dat data vlot gecombineerd en geanalyseerd kunnen worden. En dat leidt op zijn beurt tot optimalisatie en innovatie in de zorg, iets waar patiënten letterlijk beter van worden.

OVEREENKOMST OVER BEHEER DATA

Het klinkt als iets banaals maar voor de patiënten is het een cruciale stap: AZ Delta en de artsen van het ziekenhuis hebben in het kader van leer- en innovatiecentrum RADar een overeenkomst over het beheer van data afgesloten. Dat maakt dat data vlot gecombineerd en geanalyseerd kunnen worden. En dat leidt op zijn beurt tot optimalisatie en innovatie in de zorg, iets waar patiënten letterlijk beter van worden.

Ir. Peter De Jaeger, manager van RADar, het leer- en innovatiecentrum van AZ Delta: “Alle data worden nu in één mand gelegd en dat biedt een ongelooflijk potentieel voor optimalisatie en innovatie.” We leven in een datagedreven wereld. Dat is in de medische sector niet anders. Denk maar aan alle data die in het elektronische patiëntendossier (EPD) worden verzameld. Data behoren uiteraard in de eerste plaats aan de patiënt toe; het gaat om gegevens over zijn lichaam en toestand. Eens de patiënt zijn fiat heeft gegeven, staat het ziekenhuis in voor een correct databeheer. Maar het is uiteindelijk aan de artsen om die data te interpreteren en op basis daarvan een behandeltraject uit te werken. Om in dit complexe gegeven helderheid te creëren, hebben AZ Delta en de eraan verbonden artsen een unieke overeenkomst afgesloten. Daardoor hoeft niet meer voor elke wetenschappelijke studie of elk innovatieproject over data te worden gediscussieerd. Alle data worden nu in één mand gelegd, bij het leer- en innovatiecentrum RADar. Van daaruit kan open en transparant worden samengewerkt, en dat biedt een ongelooflijk potentieel voor optimalisatie en innovatie.

SCHAT AAN KENNIS EN INZICHTEN Met technologieën als artificiële intelligentie kan je dat potentieel ook echt gaan uitspelen, zo geeft ir. Peter De Jaeger, manager van RADar mee: “Artsen kunnen makkelijk verbanden leggen en zaken vlot interpreteren. Computers kunnen dan weer heel gericht tientallen parameters van duizenden patiënten doorploegen om een antwoord te bieden op één specifieke vraag. Als je die technologie kan inzetten om artsen te ondersteunen, dan levert dat een schat aan kennis en inzichten op.”

“Op basis van eerste testen met AI-modellen weten we ondertussen dat we harde klinische uitkomsten met meer dan 75 procent nauwkeurigheid kunnen voorspellen.”

“Bij RADar hebben we ondertussen een fantastisch team van zes mensen voor innovatie en onderzoek. Zij werken samen met onze artsen om technologische oplossingen te ontwikkelen. Op basis van eerste testen met AI-modellen weten we ondertussen dat we harde klinische uitkomsten met meer dan 75 procent nauwkeurigheid kunnen voorspellen, gewoon op basis van EPD-data. En dat percentage kan ongetwijfeld nóg hoger.”

“Door een overeenkomst tussen ziekenhuis en artsen hoeft niet meer voor elk innovatieproject over data te worden gediscussieerd.”

RISICO'S Tegelijk plaatst Peter De Jaeger er een belangrijke kanttekening bij: “We zijn bijzonder enthousiast over wat er puur technologisch allemaal kan. Tegelijk beseffen we zeer goed dat er risico’s aan verbonden zijn. Het is verleidelijk om technologie niet alleen in te zetten om analyses te doen maar ook voor het nemen van beslissingen. Dat zijn risico’s waar we niét lichtzinnig mee omgaan, want uiteindelijk staat bij al onze innovaties het welzijn van de patiënt centraal.” “Sowieso zijn de eerste hordes nu genomen: we hebben een overeenkomst over het gebruik van data en we weten dat de technologie werkt. De volgende stap is nu om samen met de artsen te kijken hoe we die technologie op een veilige en ethische manier kunnen toepassen. Alleen zo kunnen we onze missie waarmaken: het bieden van een optimale gezondheidszorg voor iedereen.”

Evenwichtsoefening

Ziekenhuizen verzamelen heel wat medische data: resultaten van onderzoeken, beeldvorming, verpleegkundige nota’s, enz. Deze worden verplicht in het EPD opgenomen en bewaard, en zijn in de eerste plaats bedoeld voor diagnose, behandeling en opvolging van individuele patiënten. Het ziekenhuis heeft de plicht om die data zorgvuldig te beheren; privacy en gegevensbescherming zijn immers een fundamenteel recht van elke patiënt. Daarnaast heeft het ziekenhuis de maatschappelijke opdracht om het kwaliteitsniveau van gezondheidszorg te bewaken. Data van individuele patiënten kunnen in die ruimere context nieuwe inzichten aanreiken over zorgpaden, kostenefficiëntie, preventie, enz. “Het is evenwel voortdurend zoeken naar een evenwicht tussen individueel en collectief belang”, geeft Data Protection Officer Wannes Depondt mee: “De vertrouwensrelatie met onze patiënten is cruciaal. De individuele patiënt moet erop kunnen rekenen dat zijn privacy gerespecteerd wordt.

Tegelijk kunnen we niet anders dan data gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek of innovatie, want dat komt op termijn al onze patiënten ten goede.

“Het is voortdurend zoeken naar een evenwicht tussen individueel en collectief belang.”

Naast de wettelijke toets, zijn adequate beschermingsmaatregelen voor de vaak gevoelige informatie een belangrijk aandachtspunt. Zo worden de opslag van gegevens en de toegang ertoe sterk beperkt en beveiligd. Het coderen van gegevens zorgt ervoor dat ze niet kunnen worden herleid tot een individuele patiënt. Dankzij dit nieuwe model kan het ziekenhuis, via RADar, data slim gebruiken en inzetten voor de best mogelijke zorg.”

MEER INFO Peter De Jaeger 051 23 24 36 peter.dejaeger@azdelta.be Auteurs: Conny Van Gheluwe Foto: Marc Wallican