top of page
epidurale.jpg

EPIDURALE VOOR BEVALLING
NU NOG VEILIGER

Dr. Kurt Spoelders is de trekker van de omschakeling naar NRFit® in AZ Delta.

De materniteitsafdelingen van campus Menen, Rumbeke en Torhout gebruiken sinds zomer 2023 een nieuwe standaard voor neuraxiale toedieningen, NRFit®. Daardoor wordt het technisch onmogelijk om toedieningen onbedoeld te verwisselen. De omschakeling vergt veel tijd en energie, terwijl NRFit® momenteel in Europa nog niet verplicht is. Anesthesist dr. Kurt Spoelders legt uit waarom AZ Delta nu al een voorsprong wil nemen.

Waarom zijn jullie op het NRFit®-systeem overgestapt?

Dr. Spoelders: “Ziekenhuizen volgen tot nog toe de wereldwijde ISO-norm voor luer-connectoren. Deze worden gebruikt om een infuus, een pomp, leidingen, enz. op elkaar aan te sluiten. We staan er niet bij stil dat al die onderdelen verschillende diameters kunnen hebben, maar in het verleden was dat effectief zo. Dat is pijnlijk duidelijk geworden bij de ramp in 1988 op de vliegshow van de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland. Er vielen tientallen doden en honderden zwaargewonden. Zowel de Amerikaanse als de Duitse paramedische diensten boden snel hulp ter plaatse maar bij aankomst in het ziekenhuis bleek dat sommige infusen niet pasten op de toestellen in het ziekenhuis. Naar aanleiding daarvan is er een ISO-norm voor luer-connectoren gekomen zodat alles op elkaar past.”

En daarmee is het probleem opgelost?

“Ja en nee. Je zou inderdaad denken dat uniforme aansluitingen een voordeel zijn, maar eigenlijk creëer je daardoor ruimte voor nieuwe vergissingen. Want dankzij die norm kan je dan wel probleemloos intraveneuze toedieningen uitvoeren. Maar je hebt ook nog sondes voor voeding, epidurale verdovingen, enz. Wanneer alles op elkaar past, wordt de kans op verkeerde aansluitingen groter. Het is niet ondenkbaar dat in een hectische crisissituatie onbedoeld een toediening op een centraal veneuze katheter wordt aangesloten terwijl die eigenlijk via de maag had moeten verlopen. En dat kan uiteraard ernstige gevolgen hebben voor de patiënt.“

“Dankzij NRFit® zijn verkeerde aansluitingen onmogelijk bij neuraxiale toedieningen."

Met NRFit®worden zo’n vergissingen onmogelijk?

“Klopt. Om de patiëntveiligheid te verhogen, is er eerst een ISO-norm ontwikkeld voor enterale toedieningen, ENFIT. Daardoor kan je alleen maar sondevoeding aansluiten op een katheter die daarvoor bedoeld is. Naar analogie is er nu ook de NRFit® ISO-norm voor neuraxiaal gebruik, zoals epidurale verdovingen of zenuwblokkades. In de Verenigde Staten is NRFit® al verplicht in Californië. In Europa is dat nog niet het geval, maar het zit er wel aan te komen.”

Jullie lopen dus voor op de regelgeving?

“We zijn inderdaad NRFit® nu al aan het toepassen. We doen dit voorlopig bewust enkel in de materniteit, zowel in Menen, Torhout als Rumbeke. De materniteit biedt het voordeel dat er veel neuraxiaal gebruik voorkomt: bijvoorbeeld epidurale verdovingen tijdens de arbeid, maar evengoed epidurale pijnpompen na een keizersnede. Een materniteit is bovendien een afgesloten unit, wat de uitrol beheersbaar maakt.”

 

“Want je mag niet onderschatten wat er bij zo’n omschakeling allemaal komt kijken. Alle materialen moeten NRFit-conform zijn: vullingen voor een pomp, spuiten, leidingen, filters, enz. Je moet ook voorzien blijven op andere toedieningen. Stel dat je een epidurale geeft voor een bevalling die plots op een keizersnede uitdraait, dan moet je kunnen omschakelen. Dat vraagt een gigantische organisatie. De apotheek is daarbij onze eerste partner, maar ook van de anesthesisten bijvoorbeeld vraagt NRFit® een aanpassing. De loss of resistance-techniek die we bij een epidurale gebruiken is iets wat je vooral in de praktijk leert. Omdat het NRFit®-materiaal een beetje anders aanvoelt, is dat voor artsen nu weer even wennen.”

Waarom zijn jullie daar dan nu al mee begonnen?

“Door dit nu al in te voeren, kunnen we de omschakeling grondig voorbereiden. Want om NRFit® met succes toe te passen, moet je het niet alleen georganiseerd krijgen. Je moet ook iedereen in de hele keten overtuigen van het nut van de verandering. Dat vergt tijd en veel communicatie. Door vroeg te starten kunnen we ook een heel doordachte keuze van leverancier maken. We doorlopen momenteel een testperiode met twee leveranciers. Ze leveren allebei CE-gemarkeerd NRFit®-materiaal dat aan alle wettelijke eisen qua veiligheid en prestaties voldoet. Maar de testperiode geeft ons de kans om ook de kwaliteit, snelheid en flexibiliteit van de dienstverlening te beoordelen. Ziekenhuizen die pas instappen wanneer het verplicht wordt, zullen die luxe niet hebben.”

“Door nu al NRFit® in te voeren, kunnen we de omschakeling grondig voorbereiden."

Na de materniteit volgen ook de andere afdelingen?

“Patiëntveiligheid staat absoluut voorop. Met NRFit® kunnen we nog beter menselijke vergissingen uitsluiten, dus willen we dit inderdaad uitbreiden naar alle afdelingen met neuraxiale toedieningen, zoals de pijnkliniek, intensieve zorg, enz. Dankzij NRFit®staan we ook medicolegaal sterker. We kunnen heel helder aantonen dat we alles in het werk stellen om fouten onmogelijk te maken.”

footers-blauw.jpg

MEER INFO

Dr. Kurt Spoelders

051 23 70 39

kurt.spoelders@azdelta.be

Auteur: Conny Van Gheluwe

Foto: Thomas Callens

bottom of page