top of page
4C8A5183.jpg

FIETSHELM BESCHERMT TEGEN HERSENLETSELS

Dr. Dimitri Vanhauwaert werkt mee aan de Dag van de Fietshelm om mensen te sensibiliseren een fietshelm te dragen.

 

Hoofdletsels bij fietsers zijn helaas schering en inslag. Hersenletsels waarbij de slachtoffers en hun families soms levenslang met de gevolgen geconfronteerd worden. Nochtans kunnen zo'n letsels door het dragen van een helm voor een groot deel vermeden worden. “Wij zien vaak catastrofale gevolgen”, zegt dokter Dimitri Vanhauwaert, neurochirurg bij AZ Delta. “Sensibiliseren is van groot belang, vandaar de campagne ‘Dag van de Fietshelm’ op 9 april.”

“Zodra iemand op de spoeddienst terechtkomt na een ongeval met de fiets, vragen wij meteen of die persoon een helm droeg”, vervolgt dr. Vanhauwaert. “Het antwoord is meestal “neen”. Het is onwaarschijnlijk dat zoveel patiënten geen helm dragen. Soms zien we mensen met heel zware letsels die een blijvende handicap veroorzaken.”

 

Dr. Dimitri Vanhauwaert nam contact op met Vias, het kenniscentrum dat de verkeersveiligheid, mobiliteit en maatschappelijke veiligheid wil verbeteren. “Ook binnen de Belgische Vereniging voor Neurochirugie, onze beroepsvereniging, kreeg ik meteen steun. Zo ontstond vorig jaar voor de eerste keer de ‘Dag van de Fietshelm’. Die vindt nu op 9 april voor de tweede keer plaats.” Ondertussen ondersteunen ook de beroepsverenigingen van de kinderartsen, spoedartsen, intensivisten, neurologen en revalidatieartsen de campagne.

 

“Wij zien catastrofale gevolgen na een fietsongeval. Nochtans kunnen letsels vermeden worden door een helm te dragen.”

Als de gevolgen zo groot kunnen zijn en het gevaar zo reëel, waarom is een fietshelm dan niet verplicht? “Ik ben daar zelf een koele minnaar van”, vertelt dr. Vanhauwaert. “Sensibiliseren en begrijpen waarom het moet, is voor mij belangrijker. Vooral naar jongeren toe, is iets verplichten moeilijk. Moet je hen een boete geven? Ik denk dat we beter inzetten op bewustwording. Een mooi voorbeeld zijn de skiërs. Op de skipistes draagt bijna iedereen een helm. Terwijl dat 15 jaar geleden volledig anders was. De bewustwording is spontaan gegroeid. Door te blijven op dezelfde nagel kloppen en campagne te voeren.”Na een fietsongeval wordt vaak naar de overheid met de vinger gewezen, omdat er onvoldoende fietspaden zijn of ze in slechte staat verkeren. “Dat is allemaal waar”, zegt dr. Vanhauwaert, “maar langs de andere kant is het dragen van een fietshelm iets wat je onmiddellijk kunt doen en je beschermt. Een fietshelm is snel implementeerbaar, goedkoop en het is de beste bescherming tegen een hersenletsel en overlijden door een fietsongeval.”“Het probleem zit vooral bij kinderen, jongeren en volwassenen die recreatief fietsen. De sportieve fietser draagt meestal wél een helm. Bij jongeren werkt het stigmatiserend. Je wordt beschouwd als iemand die niet kan fietsen. Bij volwassenen wordt het kapsel vaak als een belemmering aanzien. Dat zijn redenen die snel te weerleggen zijn natuurlijk. Het zit niet in onze cultuur, maar die gewoonte moeten we doorbreken.”

 

“Huisartsen of kinesisten bijvoorbeeld spelen een belangrijke rol om patiënten te sensibiliseren.”Dr. Vanhauwaert roept iedereen met een medisch beroep op om fietsers te sensibiliseren. “Huisartsen of kinesisten bijvoorbeeld kunnen heel belangrijk zijn om deze boodschap over te brengen in deze campagne. Zij komen vaak met mensen in contact die wel eens de fiets gebruiken. Of ze stimuleren hen net om te fietsen zodat ze fit blijven en bewegen. We hopen dan ook stellig dat huisartsen als eerste aanspreekpunt hun patiënten ervan kunnen overtuigen om voor elke fietsverplaatsing een helm te dragen.”

 

Alle info over Dag van de Fietshelm: www.dagvandefietshelm.be

footer-oranje.jpg

MEER INFO

Dr. Dimitri Vanhauwaert

051 23 74 46 

dimitri.vanhauwaert@azdelta.be

Auteur: Barbara De Jonckheere

Foto: Thomas Callens

Joseph1.jpg

JOSEPH VANGHELUWE “ZONDER HELM FIETS IK NIET MEER”

“Op 30 oktober was ik alleen op pad”, vertelt Joseph Vangheluwe. “Zoals ik zo vaak doe. Altijd dezelfde ritten, starten tegen wind. Ik was op drie kilometer van thuis toen ik ben aangereden.”

Joseph herinnert zich van het ongeval niets. Hij had zware hersenletsels opgelopen. “Een dubbele schedelbreuk, hersenschudding en hersenbloeding”, vertelt zijn vrouw Michelle Gevaert. “Een lichte vrachtwagen met aanhangwagen en daarop een auto hebben hem aangereden. Joseph kreeg de klap op de rechterkant van zijn hoofd. Verder had hij niets, nauwelijks een schrammetje.”

“Toen we bij spoed kwamen, was het eerste wat de dokter vroeg of Joseph een helm droeg. Dat was niet het geval. De arts zag meteen dat het niet goed was. Hij moest zo snel mogelijk geopereerd worden.”

Na een drietal dagen op de afdeling intensieve zorg mocht Joseph naar een gewone kamer en daarna kon de revalidatie starten. Die verloopt voorbeeldig. “Ik krijg krachtoefeningen, veel evenwichtsoefeningen en denkoefeningen”, vertelt Joseph. “Ik kan mij alweer langer en beter concentreren. Enkel mijn gehoor is nog niet hersteld. Ik had voordien al last van oorsuizingen op mijn ene oor, maar nu hoor ik ook nauwelijks met mijn ander oor.”

Joseph verbleef 4,5 weken in het ziekenhuis. “Een enorm zware periode, ook voor mijn vrouw.” Joseph mag voorlopig niet in auto rijden en ook de fiets heeft hij nog niet opnieuw bovengehaald. “Maar dat komt wel”, zegt hij. “Eerst zal ik mij een helm aanschaffen, want zonder helm rij ik niet meer. Volgens de dokter zouden mijn letsels minder dan de helft geweest zijn mocht ik een helm hebben gedragen. We zijn nu eenmaal zo grootgebracht, fietsen zonder helm. Ik fiets van in de jaren ’70 en heb al duizenden kilometers gereden. Maar ik was nog nooit gevallen, waarom dan een helm dragen? Nu weet ik wel beter. In juni gaan we zoals elk jaar op reis naar Mallorca om te fietsen. Daar is een helm verplicht. Het zou van mij ook hier wel verplicht mogen worden.”

Met de steun van dokter Lefevere revalideert Joseph nog altijd na zijn fietsongeval.

ENKELE CIJFERS OVER FIETSONGEVALLEN

(bron VIAS, jaar 2020)

  • Terwijl het totale aantal verkeersongevallen in België daalt, neemt het aantal fietsongevallen toe.

  • Jaarlijks gebeuren er meer dan 1.600 fietsongevallen met ernstige letsels (MAIS3+), wat neerkomt op 4,5 per dag. Ter vergelijking: bij ongevallen met motorvoertuigen ligt dit aantal op minder dan de helft.

  • Opvallend is dat in 50% van de fietsongevallen in 50% sprake is van ernstige letsels, wat veel hoger is dan bij andere weggebruikers. De meeste slachtoffers lopen hierbij een schedel- en/of hersenletsel op.

  • Bij één derde van de fietsongevallen is geen tegenpartij betrokken. De fietser komt zelf ten val.

bottom of page