top of page
4C8A5138.jpg

5 JAAR SPORT’R, VOOR SPORTERS VAN ELK NIVEAU

Sportartsen dr. Carl Verduyn en dr. Mathieu Maroy blikken samen met kinesitherapeuten Lowie Sinnesael en Michel Ternest tevreden terug op 5 jaar Sport’R.

 

Sport’R is 5 jaar jong. In het multidisciplinair sportmedisch centrum van AZ Delta kunnen sporters van elk niveau terecht. “We werken samen met topclubs, maar het overgrote deel van onze patiënten zijn recreatieve sporters”, klinkt het.

Er waren al langer plannen voor een sportmedisch centrum, vertelt sportarts dr. Mathieu Maroy. “Ik ben in 2011 gestart in wat toen nog het Stedelijk Ziekenhuis was. Gaandeweg hield ik sportmedische raadplegingen. Collega dr. Bruno Vanhecke deed hetzelfde in het Heilig-Hartziekenhuis. Na de fusie in 2015 deden we die consultaties samen en in 2020 is Sport’R effectief van start gegaan.” Niet toevallig zijn beide sportartsen als ploegarts verbonden aan topvoetbalclubs: dr. Maroy aan KV Kortrijk, dr. Vanhecke eerst aan Cercle en vandaag aan Club Brugge.

EIGEN REVALIDATIEZAAL

Sport’R op campus Brugsesteenweg centraliseerde het sportmedisch aanbod dat vroeger verspreid zat. Dr. Maroy: “Sporters kwamen vroeger bij fysische geneeskunde, revalidatie en orthopedie terecht, maar ook bij cardio, pneumo, … We wilden de verschillende artsen en specialismen samenbrengen die met sporters en hun blessures in aanraking komen. En tegelijk sportrevalidatie en -testing voor een stuk losmaken van de ‘gewone’ revalidatie. Dat gebeurt nu allemaal op onze site op de campus Brugsesteenweg. Voor sporters hebben we daar een afzonderlijke revalidatiezaal.”

 

Het doelpubliek van Sport’R? Alle sporters, ongeacht hun niveau, leeftijd of blessure. “Mensen vragen me vaak: is Sport’R wel iets voor mij, ik ben toch geen topsporter”, zegt kinesitherapeut Lowie Sinnesael. “Maar er zijn veel meer recreatieve sporters dan professionals.”

MULTIDISCIPLINAIRE BRIL

Wie bij Sport’R langskomt, moet vaak revalideren van een complexe blessure, vervolgt Lowie. “Dan is het een groot voordeel dat we hier met een multidisciplinaire bril naar elke blessure kijken.” Behalve door sportartsen, kinesitherapeuten en ergotherapeuten worden sporters ook begeleid door een bewegingstherapeut, een inspanningsfysioloog/sportpodoloog, een sportpsycholoog en straks ook een sportdiëtist.

“Het doelpubliek van Sport’R? Alle sporters, ongeacht hun niveau, leeftijd of blessure.”

Je hoeft trouwens geen blessure te hebben, ook preventief kan een screening of test zinvol zijn. “Het aantal marathonlopers stijgt, net als de mensen die een triatlon doen of de Mont Ventoux willen oprijden”, aldus Lowie. “Daardoor nemen de blessurepreventietests toe. Zodat sporters weten waar ze staan en hoe ze zich optimaal kunnen voorbereiden, om het risico op een blessure zo klein mogelijk te houden.”

Elke dag komen 40 tot 50 mensen uit heel West-Vlaanderen en een stuk van Oost-Vlaanderen revalideren in Sport’R, . Behalve recreatieve sporters vinden ook semiprofessionals en profs vlot de weg naar de Brugsesteenweg. “We werken samen met profvoetbalclubs Club en Cercle Brugge en KV Kortrijk, wat voor een zekere uitstraling zorgt”, zegt bewegingstherapeut Michel Ternest. “Daarnaast is er ook een nauwe samenwerking met amateurclubs als Mandel United, SK Roeselare en KSV Rumbeke. Maar hier komen niet alleen voetballers, ook basketbalclub Filou Oostende en volleybalclub Knack Roeselare zijn partners, net als tennis- en padelclub Rumbeke, atletiekclub KAV, de Roeselaarse Kajakvaarders, Jonge Renners Roeselare, meerdere dansscholen, enz.”

BEGELEID EN VEILIG (OPNIEUW) SPORTEN

“Clubs, ook amateurploegen, vragen in de eerste plaats een snelle diagnose na een blessure”, legt dr. Maroy uit. “We zien hun sporters dus op heel korte termijn. Andere vragen zijn preventieve screenings, inspanningstests, spierbalanstraining ... Behalve professionele, recreatieve en beginnende sporters zien we ook mensen die na een lange revalidatie opnieuw of voor het eerst gaan sporten en dat begeleid en veilig willen doen. En mensen met een niet-aangeboren hersenletsel die met G-sport willen starten.”

Sporters kennen Sport’R dus al, maar hoe zit het met de doorverwijzing vanuit andere disciplines? “De meeste patiënten stromen door vanuit orthopedie”, zegt dr. Maroy. “Ook cardio en pneumo verwijzen vlot door. Met de huisartsen die zich specialiseren in sportgeneeskunde werken we prima samen. In vijf jaar is Sport'R een bekende naam geworden.”

Michel: “Er komen ook patiënten langs vanuit neurorevalidatie die na hun lange revalidatie terug willen beginnen sporten.”

GEZAMENLIJKE CONSULTATIES

Toekomstplannen van Sport’R? “Verder evolueren en onze testprotocollen nog verbeteren”, zegt dr. Maroy. “Het is ons doel om individuele sporters te blijven begeleiden op een evidence-based manier en nauw te blijven samenwerken met de sportclubs. Laagdrempelig een antwoord bieden aan álle sporters.”

“De voorbije jaren zetten we steeds meer in op het wetenschappelijk-inhoudelijke”, zegt sportarts dr. Carl Verduyn, ploegarts bij Cercle Brugge. “We benaderen steeds vaker de trainers van sportclubs uit de regio en werken ook nauwer samen met andere disciplines. Bij complexe casussen houden we gezamenlijke consultaties, om die vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bekijken.”

“We zijn prima uitgerust en ons materiaal is up-to-date. Zo hebben we recent geïnvesteerd in een toestel voor blood flow restriction training. Daarbij binden we een deel van de bloedtoevoer gedeeltelijk af, waardoor krachttraining met minder gewicht mogelijk wordt. Handig bij geblesseerde patiënten die niet zwaar mogen worden belast. Op die manier kunnen we ook bij hen op spiergebied goeie resultaten boeken.”

De vijfde verjaardag van Sport’R wordt in de kijker gezet met een symposium over sportletsels en blessurepreventie bij jonge sporters, op 13 december in RADar. “Een soms wat onderbelicht onderwerp”, verduidelijkt dr. Maroy. “Jonge sporters zijn niet gewoon kleinere volwassenen. Ze zijn volop in de groei en als ze zich blesseren, verdienen ze een specifieke begeleiding. Nog beter is uiteraard als we blessures kunnen vermijden. Het symposium wordt laagdrempelig en zal zich richten naar zowel huisartsen en kinesitherapeuten als trainers van sportclubs. In de toekomst willen we vanuit Sport’R een sportmedisch netwerk uitbouwen in Midden-West-Vlaanderen, nauw verbonden met de eerste lijn, sportclubs en andere betrokkenen in de sportmedische wereld.”

“Het is ons doel om individuele sporters te blijven begeleiden op een evidence-based manier en nauw te blijven samenwerken met sportclubs.”

4C8A5124.jpg

Het team van Sport’R (sommige leden ontbreken) staat klaar om sporters te begeleiden.

footers-paars.jpg

MEER INFO

Dr. Mathieu Maroy

051 23 61 45

mathieu.maroy@azdelta.be

Auteur: Pieter-Jan Breyne

Foto: Thomas Callens

bottom of page