top of page
4C8A5806-bewerkt.jpg

DE AMBITIEUZE PLANNEN VOOR HET NIEUWE SMAAKCENTRUM

Philip Van Hoornick en dr. Vandecandelaere zijn de drijvende krachten achter het nieuwe smaakcentrum.

 

Voeding is een essentiële pijler in de zorg. Om de eetlust van patiënten met smaakproblemen weer aan te wakkeren, biedt het gloednieuwe smaakcentrum van AZ Delta oplossingen en recepten op maat voor patiënten.

Een vaak vergeten neveneffect van chemotherapie is dat de smaak bij veel patiënten verdwijnt of verandert. Maar er zijn nog aandoeningen of behandelingen waardoor patiënten hun smaak, eetlust en interesse in eten verliezen. “Omdat voeding een belangrijke rol speelt bij het herstel van de patiënt, wilden we hier iets aan doen” zegt maag-darm-leverarts Pieter Vandecandelaere.

“Met het smaakcentrum willen we aangepaste en smaakvolle maaltijden bereiden die het herstel van onze patiënten bevorderen.”

CENTER FOR GASTROLOGY

Het idee voor het nieuwe smaakcentrum ontstond in 2021, na een uitzending van Factcheckers op VRT over oncobrood. In het programma zag je kankerpatiënten eindelijk weer genieten van een smaakgestuurde boterham. “Na het zien van het programma, heb ik meteen contact opgenomen met het Center for Gastrology in Leuven”, vertelt dokter Vandecandelaere. “Zo zijn we ook met AZ Delta in de studie over smaaksturing bij kankerpatiënten gerold. Tijdens de studie werd gebruik gemaakt van een box met natuurlijke producten, zoals gember of tijm. De patiënten proeven en geven aan wat ze lekker vinden en wat niet. Op basis van die heel specifieke smaaktest werden door de onderzoekers van het Center for Gastrology gepersonaliseerde recepten voor brood of soep samengesteld. De resultaten van die studie waren zeer positief: de smaak van de patiënten nam toe, samen met hun eetlust.”

GEPERSONALISEERD RECEPT

De oprichting van een smaakcentrum in AZ Delta kwam in een stroomversnelling met Philip Van Hoornick, die in 2022 dienstverantwoordelijke van de patiëntenkeuken werd, maar ook chef gastro-engineering is. “In de keuken van AZ Delta zijn we de afgelopen jaren teruggekeerd naar de basis van het koken. Van koude lijn gingen we al over naar warme lijn, maar de gerechten kregen ook meer smaak. Een sjalotje aanstoven en laten karamelliseren, dat proeft de patiënt. We willen alle patiënten een smaakvolle maaltijd aanbieden, maar focussen met het smaakcentrum vooral op patiënten met smaakafwijkingen of speciale diëten. Smaak is heel individueel, dus is het onmogelijk om 1 smaakgestuurd gerecht klaar te maken voor alle oncologiepatiënten. We kunnen patiënten op basis van een smaaktest wel een gepersonaliseerd recept meegeven naar huis, zodat ze thuis smakelijk kunnen koken.”

“Ook voor geriatrische patiënten of patiënten die een zoutarm dieet volgen willen we eten opnieuw smakelijker maken.”

UNIEK CONCEPT

AZ Delta neemt het concept en de werkwijze van de studie over smaaksturing over en is ambitieus om dit verder uit te werken op grotere schaal. “En dat is uniek in Vlaanderen”, zegt dokter Vandecandelaere. Dat ook de chef-kok betrokken wordt bij de zorg van de patiënt is vrij innovatief. “Met die heel individuele aanpak kunnen we echt wel een verschil maken”, vult Philip Van Hoornick aan. “Zo kunnen verpleegkundigen of diëtisten mij bellen wanneer een patiënt eetproblemen heeft. Onlangs was ik nog bij een patiënte van wie de eetlust volledig verdwenen was. Door in gesprek te gaan, ben ik te weten gekomen wat ze wel nog lekker vond en hebben we vrij snel ontdekt dat ze extra kruiding miste, zoals tijm en rozemarijn. Ik heb haar ook filmpjes laten zien vanuit de keuken, zodat ze zag dat de vol-au-vent echt wel vers bereid werd. Een aanpak op maat dus, maar dat is wat we met het smaakcentrum willen doen. Ook voor grotere groepen patiënten willen we het eten opnieuw smakelijker maken. Geriatrische patiënten vragen een specifieke aanpak, evenals patiënten die een zoutarm dieet moeten volgen. Hoe kunnen we hun maaltijden op smaak brengen zodat patiënten gezond en lekker kunnen eten?”

TIM BOURY

Mensen met kauw- of smaakproblemen dreigen snel hun eetlust te verliezen, met gevaar tot ondervoeding als gevolg. “Het is een vicieuze cirkel die wij met het smaakcentrum hopen te doorbreken”, zegt dokter Vandecandelaere. “De impact van smaaksturing op het leven van de patiënt is enorm. Voeding is een essentiële pijler in de zorg en die boodschap willen we zo breed mogelijk uitdragen, ook naar artsen. Daarom zijn we ook heel tevreden met het peterschap van driesterrenchef Tim Boury. Hij zal recepten delen met onze zorgchefs, die ze dan samen op punt zetten op basis van smaaktesten. Smaakgestuurde maaltijden die aansluiten bij de noden van de patiënt zijn een investering voor het ziekenhuis, maar als je ziet dat de borden leeg terugkeren, dan is het een extra kost die rendeert. En die vooral onze patiënten vooruit helpt. Ja, het smaakt zeker naar meer.”

4C8A5721.jpg

LEPELBROOD

Het nieuwe smaakcentrum wil eveneens oplossingen bieden voor kwetsbare patiënten met kauw- en slikproblemen. “Ook deze patiënten hebben recht op lekkere voeding met de juiste voedingswaarden. Zo experimenteerden we zowel in campus Rumbeke als Torhout met lepelbrood, een vloeibare variant van brood met verschillende toppings. Vroeger kregen de patiënten broodpap in een witte kom, nu serveren we lepelbrood in een mooi glaasje. Intussen hebben al veertig patiënten van het lepelbrood geproefd en ook hier merken we echt een verschil. De glazen keren leeg terug naar de keuken. Opnieuw dus een positieve ervaring voor de patiënt.”

Philip Van Hoornick werkt glaasjes met lepelbrood af.

footers-paars.jpg

MEER INFO

Dr. Pieter Vandecandelaere

051 23 72 15

pieter.vandecandelaere@azdelta.be

Auteur: Elise Vanhecke

Foto: Thomas Callens

bottom of page