NIEUWE BEHANDELINGEN GOEDAARDIGE PROSTAATVERGROTING

AZ Delta biedt nu ook nieuwe en minder invasieve methoden aan voor de behandeling van plasklachten door een benigne prostaathyperplasie (BPH). Deze methoden kunnen een leemte opvullen en zorgen nog meer voor een behandeling op maat van de patiënt. Een meerwaarde voor de dienst urologie en voor het ziekenhuis.

De artsen die de technieken toepassen: v.l.n.r.dr. Lieven Verhamme, dr. Kristien Boel en dr. Jasper Decoene.

Een goedaardige vergroting van de prostaat drukt de plasbuis samen en veroorzaakt plasklachten. “Naast medicatie waren tot nu open prostatectomie of transurethrale resectie van de prostaat (TURP) de meest bekende behandelingsmethoden”, licht uroloog dr. Kristien Boel toe. “TURP is een operatie via de plasbuis waarbij met een elektrisch mesje de goedaardige prostaatvergroting in kleine reepjes wordt weggesneden. Bleek de prostaat te groot, dan gebeurde meestal een open prostatectomie, een operatie waarbij het binnenste gedeelte van de prostaat verwijderd wordt via een kleine snede in de onderbuik. Dit zijn natuurlijk ingrepen die kunnen gepaard gaan met bloedverlies, zeker bij de open prostatectomie. Na de operatie blijft nog enkele dagen een blaassonde.”

HOLEP-LASERBEHANDELING De nieuwe behandelingsmethoden zijn minder invasief. Uroloog dr. Jasper Decoene startte dit jaar al in AZ Delta met de HoLEP-laserbehandeling (Holmium Laserenucleatie van de prostaat). “De HoLEP-methode bestaat al langer en is de laatste jaren aan een opmars bezig”, legt de arts uit. Met de laser kan de uroloog via een kijkoperatie doorheen de plasbuis het goedaardige prostaatgezwel wegnemen. “Je kan het best vergelijken met een appelsien, waarvan je het vruchtvlees via het plaskanaal wegneemt tot op de schil. De kern wordt naar de blaas geduwd en fijngemalen waardoor het weefsel makkelijk weggezogen kan worden via de plasbuis. Bij deze behandeling hoeft er dus niet gesneden te worden.”

“De nieuwe technieken zorgen voor een kortere ligduur en minder kans op complicaties.”

Ondertussen werden in AZ Delta al een 20-tal patiënten met de HoLEP geholpen. “Het grote voordeel is dat er minder bloedverlies is dan bij de TURP-methode of open prostatectomie. De sonde wordt meestal na 1 tot 2 dagen verwijderd en de patiënt herstelt sneller. Ook kunnen bijna alle prostaatvolumes behandeld worden, wat bij TURP niet het geval is,” vertelt dr. Decoene. “Een nadeel bij elke prostaatoperatie en dus ook bij HoLEP is de retrograde ejaculatie. Dat betekent dat de zaadlozing niet meer via de penis naar buiten komt, maar naar de blaas gaat.”

“Nieuw is ook de terugbetaling bij de REZÜM-methode vanaf 1 september.”

REZÜM-STROOMTHERAPIE Een gloednieuwe techniek die de plasklachten wegneemt, maar de seksuele functies volledig behoudt, is de REZÜM-methode of minimaal invasieve stoomtherapie. Deze techniek wordt binnenkort ook toegepast in AZ Delta. “Door hete stoom te spuiten in de prostaat via het plaskanaal, sterven de prostaatcellen af waardoor de prostaat schrompelt en het plaskanaal terug open komt”, legt dr. Boel uit. “Deze techniek kan een goed alternatief zijn voor patiënten met matige plasproblemen die hun zaadlozing willen behouden, maar ook voor patiënten in minder goede conditie of die liever geen medicatie nemen of niet goed verdragen. De behandeling gebeurt in het dagziekenhuis. Vanaf twee weken na de behandeling nemen de plasklachten geleidelijk af. De REZÜM-behandeling wordt sinds een vijftal jaar toegepast in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.”

TERUGBETALING Nieuw is ook de terugbetaling bij deze methode. Dr. Boel: “Het handstuk waarmee REZÜM wordt uitgevoerd is wegwerp en moest tot nu door de patiënt worden aangekocht. Vanaf 1 september wordt het materiaal terugbetaald waardoor deze behandelingsmethode toegankelijker wordt voor iedereen”. Of deze technieken ook gebruikt kunnen worden bij prostaatkanker? “Neen, kanker ga je er niet mee behandelen”, lichten de urologen toe. “Vergelijk je de prostaat met een appelsien, dan situeren kwaadaardige letsels zich altijd in de pel. Benigne prostaathyperplasie is een vergroting van de binnenkant van de prostaat. Iemand met prostaatkanker kan je behandelen met de nieuwe technieken, maar dan enkel om de plasproblemen aan te pakken.”

BEHANDELING OP MAAT De nieuwe behandelingsmethodes worden in AZ Delta toegepast door dr. Kristien Boel, dr. Jasper Decoene en dr. Lieven Verhamme en zijn een meerwaarde voor de dienst urologie. “We kunnen onze patiënten nu echt een behandeling op maat aanbieden. Soms komt een patiënt voor verschillende technieken in aanmerking. Na bespreking van de voor- en nadelen van elke techniek is het de patiënt die zijn keuze maakt. De nieuwe technieken zijn minder invasief. Ze zorgen voor een kortere ligduur en minder kans op complicaties. Ook voor het ziekenhuis zijn deze behandelingen dus zeker een aanwinst.”

MEER INFO Dr. Kristien Boel 051 23 70 08 kristien.boel@azdelta.be Auteur: Elise Vanhecke Foto: Marc Wallican