top of page
symposium prostaatkanker.jpg

SYMPOSIUM PROSTAATKANKER

Dr. Kristof De Smet (radiologie) en dr. Wim Van Haute (urologie) zetten hun schouders onder een symposium over prostaatkanker.

 

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende kankers en een van de belangrijkste doodsoorzaken bij mannen. AZ Delta hanteert een multidisciplinaire diagnostische en therapeutische aanpak en streeft ernaar een high-level en geïntegreerd expertisecentrum voor prostaatkanker te worden. Dat zet het ziekenhuis in de kijker tijdens een symposium voor patiënten en huisartsen op zaterdag 16 november.

Tijdens de maand november vraagt de Movember-beweging aandacht voor vaak voorkomende ziektes bij mannen, waaronder prostaatkanker. AZ Delta zet haar schouders onder deze actie door een symposium rond de ziekte te organiseren. “We willen de awareness rond prostaatcarcinoom verhogen”, zegt uroloog Wim Van Haute. “Door vroegere overbehandeling daalt het aantal PSA-screenings, waardoor we de ziekte soms te laat opmerken en de mortaliteit stijgt.”

Tijdens het symposium zal de diagnostische en therapeutische aanpak van AZ Delta voor prostaatkanker voorgesteld worden. Daarnaast zal de Europese patiëntenvereniging Europa Uomo aanwezig zijn. “Ons doel is patiënten de do’s en don’ts bij een prostaatscreening meegeven en hen een duidelijker beeld aanreiken van de mogelijkheden in ons ziekenhuis”, zegt dokter Van Haute nog.

“Met onze expertise streven we ernaar een geïntegreerd urologisch kankercentrum te zijn.”


MINIMAAL INVASIEVE SCREENING

De diagnostische aanpak van AZ Delta is redelijk uniek in ons land. Wie een hogere PSA-waarde (prostaatspecifiek antigeen) heeft, ondergaat een klinisch onderzoek gevolgd door een bloedafname om de Prostate Health Index (PHI) te bepalen. Patiënten gaan op dat moment ook onder de MRI. “We integreren zo het klinisch onderzoek met de medische beeldvorming en de PHI-test en ontwikkelden een predictief model in samenwerking met RADar, het leer- en innovatiecentrum van AZ Delta. De bedoeling is negatieve en dus onnodige biopsieën te gaan voorspellen, waardoor deze invasieve procedures op een veilige manier kunnen worden vermeden”, zegt dokter Kristof De Smet, medisch diensthoofd radiologie. “Een biopsie is dan enkel nodig wanneer er effectief aanleiding toe is.”

MULTIDISCIPLINAIR EN TRANSMURAAL

Niet alleen de diagnostiek wordt multidisciplinair aangepakt. Ook voor de therapeutische behandeling werkt AZ Delta over de diensten samen. “De behandelingsmogelijkheden zijn sterk uitgebreid de laatste jaren en blijven continu evolueren. Daarom is multidisciplinair samenwerken essentieel om de juiste behandeling op het juiste moment te kunnen inzetten”, zegt oncologe Marlies De Bock.

“Tijdens het symposium willen we huisartsen op de hoogte houden van de laatste mogelijkheden bij prostaatkanker”
 

In het hele traject speelt de huisarts een belangrijke rol. Daarom zijn zij ook uitgenodigd op het symposium. “We houden hen op de hoogte van de laatste mogelijkheden”, zegt dokter Van Haute. “Urologie, radiologie en oncologie werken binnen AZ Delta samen aan een multidisciplinaire aanpak om een high-level expertisecentrum voor de screening en behandeling van prostaatkanker te creëren. We hebben heel wat expertise inhouse en de artsen hebben ervaring met innovatieve therapieën. Dat willen we tijdens het symposium breder uitdragen.”

Het symposium vindt plaats op zaterdag 16 november, van 9uur tot 13 uur in leer- en innovatiecentrum RADar, Deltalaan 1. Wie er graag bij is, kan zich inschrijven via www.azdelta.be/nl-BE/kalender.

footers-blauw.jpg

MEER INFO

Dr. Wim Van Haute

051 23 70 08

wim.vanhaute@azdelta.be

Auteur: Anastasia Verleysen

Foto: Thomas Callens

GOED OM WETEN

Prostaatkanker heeft weinig symptomen. Een tragere straal, ’s nachts vaak opstaan om te plassen en veel of moeilijk plassen zijn allemaal symptomen van een vergrote prostaat. Dan is het verstandig een opportunistische screening uit te voeren. Zo kan tijdig ingegrepen worden. Hoe dan ook is vanaf 50 jaar of in functie van een familiale belasting een PSA-bepaling en check-up aangeraden. Is die PSA-waarde verhoogd, dan volgen een echo en klinisch onderzoek.

bottom of page