NEUROMONITORING VOOR MAXIMAAL VEILIGE INGREPEN

Een nieuwe arts en dito neuromonitoring platform. Daarmee zet de dienst neurochirurgie van AZ Delta zich nog duidelijker op de kaart. Neuromonitoring houdt de integriteit van het zenuwstelsel in de gaten tijdens complexe hersen- en rugoperaties. Zo kan het chirurgisch team nog veiliger en preciezer te werk gaan, met kleinere marges en dus nog betere resultaten.

Dr. Dimitri Vanhauwaert voert een ingreep uit samen met dr. Stephanie Du Four die de neuromonitoring opvolgt aan het scherm.

“Alle universitaire centra beschikken tegenwoordig over een systeem voor neuromonitoring. Bij AZ Delta streven we hetzelfde niveau na.”

Begin november is dr. Stephanie Du Four aangesteld als nieuw staflid bij de dienst neurochirurgie. Zij volgde onder meer een specialisatieopleiding voor neuromonitoring. Een bewuste keuze voor vooruitstrevende technologie met heel wat praktische voordelen. Dr. Du Four: “De laatste jaren wordt deze technologie meer en meer gebruikt. Een betrouwbare monitoring van het zenuwstelsel en de functies van een patiënt verruimt de neurochirurgische mogelijkheden. Binnen een veilige zone kunnen we veel grondiger ingrijpen.”

Dr. Stephanie Du Four

INTERPRETATIE DATA Met de ISIS Xpert Plus investeerde AZ Delta meteen in een machine uit het topsegment. Deze aanvulling van de ziekenhuisinfrastructuur vervolledigt het neurochirurgische aanbod. “Alle universitaire centra beschikken tegenwoordig over een systeem voor neuromonitoring. Bij AZ Delta streven we hetzelfde niveau na. Deze stap kon niet ontbreken om de zorgkwaliteit te bieden waar we voor willen staan”, legt dr. Dimitri Vanhauwaert uit. “Na het aanbrengen van de nodige elektroden worden de signalen geregistreerd. De uitdaging ligt evenwel bij de interpretatie van deze data. Met dr. Du Four hebben we hiervoor de perfecte expert aan boord. De komende maanden zal zij haar kennis ook delen met andere artsen en verpleegkundigen, zodat de neuromonitoring in tal van chirurgische ingrepen gebruikt kan worden.”

AANVULLING WAKKERE CHIRURGIE Het INOMED-neuromonitoringtoestel meet en registreert zowel motorische als sensibele potentialen. Voor motorische functies wordt ter hoogte van de hersenen gestimuleerd. Het signaal dat vervolgens de zenuwbanen volgt wordt opgepikt ter hoogte van de spieren door de monitor. Omgekeerd worden sensibele zenuwen gestimuleerd vanaf de ledematen richting hersenen, waar ze opnieuw gemeten worden. Dr. Du Four: “Het systeem laat ook toe de functie van afzonderlijke zenuwen te bewaken. Als je de grens van de veilige zone bereikt, waarschuwt de monitor. Zo weet je precies waar je moet stoppen.”

Monitoring vormt zo een aanvulling voor de wakkere chirurgie. Die blijft vooral aangewezen om taalfuncties te bewaren. Beide zijn ook combineerbaar. Welke techniek nuttig en wenselijk is, zal voor elke ingreep en patiënt afzonderlijk bekeken worden. Het is alvast de bedoeling de ISIS Xpert Plus wekelijks in te zetten, bij ingrepen aan de hersenen of het ruggenmerg.

PRECIEZE RESECTIE HERSENTUMOREN Een van de belangrijke toepassingen van neuromonitoring is de controle van de functie van het zenuwstelsel bij het operatief verwijderen van hersentumoren. Door elektrische stimulansen aan te passen tijdens de resectie, merkt de neurochirurg hoe dicht hij bij de corticospinale tractus zit, de motorische zenuwbundel tussen de spieren en de hersenen. “Concreet staat 1 milliampère stroom gelijk aan 1 millimeter van deze bundel. Je kan dus, binnen een veilige zone, een meer uitgebreide resectie doen. Hersentumoren zijn een belangrijk toepassingsgebied, maar daar stopt het zeker niet. Het monitoringsysteem is bijvoorbeeld ook heel nuttig, om dreigende zuurstoftekorten te detecteren bij een vasculaire ingrepen zoals het clippen van een aneurysma”, zegt dr. Vanhauwaert. De nieuwe techniek tilt ook de mogelijkheden en de kwaliteit van ingrepen aan de schedelbasis en de behandeling van afwijkingen aan het ruggenmerg naar een hoger niveau. “Bij ruggenmergchirurgie kan neuromonitoring onder meer tijdelijke verlamming voorspellen. Een niet te onderschatten meerwaarde voor de patiënt”, benadrukt dr. Du Four. “Zekerheid over het verloop van de revalidatie is belangrijk, zeker als het over verlammingsverschijnselen gaat. We krijgen een genuanceerd beeld en kunnen daarmee precieze afwegingen maken.” In het toestel is ook een EMG geïntegreerd. Zo kan tijdens de resectie van schedelbasistumoren de functie van de craniale zenuwen gecontroleerd worden, zoals het gehoor, de aangezichtsmotoriek, de slikfunctie, de tong en andere functies. De komende maanden en jaren zal de dienst neurochirurgie het toestel steeds breder en vaker gaan gebruiken. Opnieuw een belangrijke stap in de blijvende ambitie om als zorginstelling toonaangevend te zijn en te blijven in de ruime regio.

“Alle universitaire centra beschikken tegenwoordig over een systeem voor neuromonitoring. Bij AZ Delta streven we hetzelfde niveau na.”

Dr. Dimitri Vanhauwaert

MEER INFO Dr. Stephanie Du Four 051 23 74 46 stephanie.dufour@azdelta.be Auteur: Elise Vanhecke Foto: Kristien Beuselinck en Marc Wallican