FINANCIËLE INFORMATIEPLICHT VOOR ZORGVERLENERS

Zorgverleners moeten er op toezien dat hun patiënten geïnformeerd toestemmen alvorens er zorg wordt verleend. De verstrekte informatie moet niet alleen betrekking hebben op de behandeling zelf, de ermee gepaarde risico’s, de mogelijke alternatieven en kans op succes maar ook op de financiële gevolgen van de geplande tussenkomst. Deze verplichting vloeit voort uit artikel 8 van de Patiëntenrechtenwet. In een recent arrest van 6 september 2021 heeft het Hof van Cassatie deze verplichting verduidelijkt.

De gecoördineerde ziekenhuiswet schrijft voor dat een ziekenhuis moet toezien op de naleving van de patiëntenrechten en centraal aansprakelijk is voor de tekortkomingen van zijn zorgverleners in dat verband. Volgens het Hof moet een ziekenhuis een patiënt, vóór de tussenkomst van de arts, informatie verstrekken over het conventiestatuut van de arts en de fi nanciële gevolgen van diens tussenkomst. Van de patiënt mag geen specifi ek optreden worden vereist om kennis te nemen van die informatie.

In algemene termen verwijzen naar een informatiebrochure, een infobalie of de website voor informatie over het conventiestatuut en de financiële gevolgen, wordt dus niet aanvaard. De bewijslast hiervoor rust op de beroepsbeoefenaars en het ziekenhuis. Ook de wetgever heeft intussen initiatief genomen om de financiële informatieverplichting die rust op zorgverstrekkers verder te verduidelijken. Vandaag zijn zorgverstrekkers al verplicht hun conventiestatus bekend te maken aan patiënten. De tarieven moeten bovendien duidelijk en leesbaar zijn.

MEER INFO Heidi Diet Juridisch en strategisch beleidscoördinator AZ Delta 051 23 76 19 heidi.diet@azdelta.be Auteur: Heidi Diet Foto: Unsplash